Erikoispaneelit elävöittävät kodin pintoja

Kodin seiniin löytyy paljon vaihtoehtoja sisustuksessa. On erilaisia seinämaaleja, tapetteja ja puupaneeleita. Paneeleissa saattaa olla myös muita pintamateriaaleja kuin puuta, kuten puristettua puukuitua tai vinyyliä. Puupaneelit ovat pitäneet pintansa vuosikymmenestä toiseen, koska puu on luonnonmateriaali, jossa on elävä pinta. Puu on myös hyvä eriste. Puupaneelia voi käyttää myös sisäkaton pinnoituksessa.

Puupaneeli on perinteisin

Paneelit ovat ennen kaikkea tunnelman luojia sisustuksessa. Niiden leveys ja profiili ovat makuasioita, mutta usein kannattaa valita sellainen, joka sopii rakennuksen ikään ja tyyliin. Paneelille tunnusomaista on, että se luo ainutlaatuisen tunnelman, jos verrataan sileään maalattuun pintaan. Tyylikysymyksissä voi aina kääntyä sisustusasiantuntijan puoleen, jos ei itse osaa päättää, millainen paneeli ja värisävy olisivat sopivimmat.

Paneelilaudan leveys vaihtelee 95–120 millimetrin välillä, se on tavallisesti 12–18 millimetrin paksuinen ja 20–60 senttimetriä pitkä, mutta koot voivat näistäkin vaihdella paneelin tyylin mukaan. Paneelilauta on aina höylättyä. Paneeleille tunnusomaista on mekanismi, jolla ne liitetään yhteen. Paneelit asennetaan niin, että sen toisessa laidassa pituussuunnassa kulkeva ura upotetaan sen toisessa laidassa olevaan pitkittäiseen kieleen. Tämä tehdään jokaisen paneelin kohdalla samalla tavalla ja niin syntyy yhtenäinen paneloitu alue.

Paneeleja valmistetaan mistä vain puumateriaalista, joka soveltuu sahaamiseen ja höyläämiseen. Pinta käsitellään lakkaamalla, maalaamalla, vahaamalla tai öljyämällä. Puristetusta puukuidusta valmistetut erikoispaneelit voidaan myös laminoida. Ulkoverhouksessa käytettävä paneeli on usein kuusipuuta, koska sillä on hyvä kosteudensietokyky.

Erikoispaneelit tilauksesta

Puupaneelia käytetään mielellään kivitalojen sisustuksessa, koska se luo hyvän vastapainon kivelle. Puu pehmentää ääniä, joten se on akustiikan kannalta miellyttävä valinta. Se on myös hyvä äänieriste. Vanhempaan rakennukseen puupaneelia saatetaan valita sen lämmöneristävyyden vuoksi.

Sisustusliikkeessä ei ole kaikkia paneelimalleja välttämättä heti saatavilla tai edes esillä. Erikoispaneeleista on osattava kysyä. Akustiikkapaneeli saattaa olla yksi tällainen. Myös muutamat vanhemmat mallit saattavat olla sellaisia, että niistä on erikseen kysyttävä mallikappaleita nähtäväksi.

Tavallisesti paneelit ovat kuivattua puuta ja ne olisi syytä asentaa uudisrakennukseen vasta rakentamisen loppuvaiheessa, kun sisällä on jo kuivempaa. Jokainen paneeli on syytä tarkistaa ennen kiinnittämistä, sillä luonnonmateriaalissa voi olla esteettisiä virheitä. Tällaisen kappaleen saa vaihdettua uuteen. Mikäli paneelia tulee sekä seinään että kattoon, on teknisesti viisasta asentaa kattopaneelit ensin. 

Erikoispaneelit tilauksesta meiltä: Parkanon Listatehdas Oy.

jaa