Koivu lattialauta on neutraali valinta

Tervetuloa sisustuksesta kertovan blogini pariin. Tällä kertaa kirjoitan lattiamateriaalin valinnasta. Itse pidän perinteisistä materiaaleista, eli puusta ja kivestä, sillä ne ovat kauniita, klassisia ja kestäviä vaihtoehtoja. Keskityn siis tässä kirjoituksessani pääosin näihin materiaaleihin. Lue lisää ja kerron sinulle milloin kannattaa valita esimerkiksi koivu lattialauta, milloin jokin muu puulaji ja milloin kivilaatta.

Valitse lattiamateriaali huoneen käyttötarkoituksen mukaan

Lattiamateriaalin valinta riippuu siitä, minkälaista kulutusta sen tulisi kestää. Puu on materiaalina arempi kuin vaikkapa kivinen tai keraaminen laatta. Toisaalta se on jalan alla lämpimämpi. Puu myös ylläpitää tervettä sisäilmaa. Suosittelen puista lattiaa oleskelutiloihin, kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. Mielestäni täyspuiseen lautalattiaan sijoittaminen kannattaa, sillä se kestää aikaa paremmin kuin laminaattilattia.

Koivu lattialauta on hyvin vaalea ja neutraali valinta, joka sopii monenlaiseen sisustukseen. Se on erinomainen pari moderneille skandinaavisille huonekaluille. Tammi lattialauta taas edustaa ylellisyyttä ja klassista ajattomuutta. Tammessa puun syyt ovat usein näkyvämmin esillä kuin koivussa. Mänty on monen valinta kesämökeille ja huviloille. Sen lämmin sävy tuo sisätiloihin lämmintä, rustiikkista tunnelmaa. Männyssä oksan kohdat ovat selkeästi näkyvissä ja ne täplittävät lattiaa. Puulattia on aina uniikki, sillä jokainen puu on yksilö.

Pidä huolta puulattiasta

Puisen lattian kanssa on pidettävä huolta siitä, että ymmärretään sen olevan elävä materiaali, joka voi ajan myötä kutistua tai paisua. Asiantunteva ammattilainen osaa ottaa eri puulajien ominaisuudet huomioon lattiaa rakentaessaan.

Puulattia vaatii tietynlaista huolenpitoa. Erityisen tärkeää on, ettei lattia pääse kastumaan eikä sillä seiso vettä. Puinen lattia kärsii suhteellisen helposti kosteusvaurioista. Tämän vuoksi se ei sovi kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen tai keittiöön. Lattia imuroidaan säännöllisesti ja pyyhitään kostealla liinalla. Lattia voidaan tarvittaessa myös hioa ja lakata tai vahata uudestaan.

Kivinen lattia on kestävä vaihtoehto

Kivinen tai keraaminen laatta on erinomainen valinta tiloihin, joissa lattialta vaaditaan suurempaa kestävyyttä. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi eteinen sekä kosteat tilat ja keittiö. Kivilaatta ei säikähdä kosteuttaa. Laatan laadusta riippuen se kestää jonkin verran myös hiekan ja kivien aiheuttamia hiertymiä. Eteiseen kannattaa valita täysin sileän pinnan sijaan hieman epätasainen laatta, jotta naarmut eivät näy niin helposti.

jaa